Hur känner du när du kliver in genom dörren hemma? Tar du ett djupt andetag eller släpper du ut en lättad suck för att du nu kan känna lugn?
Jag vill inte att någon ska komma hem och känna det som att hemmet ger dem en high-five med en stol i ansiktet. I stället ska det kännas varmt och välkomnande när man öppnar dörren.
Min man säger alltid att känner alltid sig mest välkommen när han öppnar dörren och känner lukten av mat. Men det är ju synintrycket som är viktigt också. Måste man kliva över saker i hallen för att kunna komma in, eller man får inte plats med jackan på krokarna innanför dörren så kanske det inte spelar någon roll hur gott maten luktar?
Sen är det klart att alla inte kan ha det kliniskt rent 24 timmar om dygnet hemma. Men det ska vara enkelt att städa upp och göra i ordning när det behövs.
Harmoni hemma uppnår man om var sak har sin plats och man inte har för många saker som behöver en plats att ha.
Alla ting i vårt hem behöver att du beslutar något om dem, oavsett om de ska stå kvar där de står eller flyttas på. Även en stor möbel som soffan som faktiskt står där den ska kan man behöva ta beslut om vissa saker. Ligger dynorna rätt, ska de rättas till? Är det hundhår eller smulor som behöver städas bort? Ska filtarna och kuddarna i soffan ligga som de gör eller känns det bättre om de är placerade på ett annat sätt?
Hur ska du ha det för att trivas i ditt hem?
Har du fått mycket nya kläder i julklapp? Är det kanske så att du inte riktigt kan se ordentligt vad du har i dina lådor och vad som faktiskt hänger i garderoben?
Enligt Naturskyddsföreningen köpte vi i Sverige 2023 ca 15 kg nya kläder och textilier per person varje år. Och slänger närmare 8 kg textil till förbränning per person och år – och det kan vara saker i bra skick som fortfarande går att använda.
Summan är alltså att vi tar in mer textil i våra hem än vi gör oss av med. Jag kommer inte att gå igenom all fakta i den artikeln, men den är väldigt intressant så är du intresserad av den kan jag länka till den här: http://naturskyddforeningen.se/faktablad/vara-klader/
Vad ska man tänka på när man väljer kläder?
Om vi nu bara ska rikta in oss på kläder så vet jag att många är bra på att i stället köpa secondhand eller byta med varandra, ett mer ekonomiskt alternativ. Men det kan ju också leda till att man tar in fler saker än man faktiskt kan använda, bara för att det är billigt eller rent av gratis.
Tänk efter väldigt noga innan du tackar ja till ett plagg som tillexempel en kompis erbjuder dig. Se till att ha en lista med dina önskemål på kläder och se till att plagget verkligen uppfyller alla de kriterierna, annars kommer det bara att hoppas över för att du väljer ett annat som gör det bättre.
Exempel på kriterier:
- Bekvämt
- Passa
- Sitta snyggt
- Rätt färg
- Mönster eller ej?
- Rätt material
- Lätt att tvätta
- Lätt att förvara utan att det ska bli skrynkligt
Kan du se dig själv i plagget i någon framtid? Kanske på en fest, en jobbintervju, ett möte, en dejt? Se till att ha en plan med plagget och kolla gärna så att det går att kombinera med andra plagg som du redan har i din garderob så att du inte behöver köpa nytt som passar till det.
Och framför allt, bli glad när du har plagget på dig
.
Nu till de plagg du redan har, ställ dig denna fråga:
Hur ofta tvättar du?
Beroende på svaret så har du mängden av varje klädesplagg som du faktiskt BEHÖVER.
Säg att du aldrig har ett plagg mer än en gång, och så tvättar du en gång i veckan. Så då behöver du kanske runt 7 st av varje plagg. Alltså inte 7 st jeans, 7 st kostymbyxor, 7 st mjukisbyxor osv, utan 7 st underdelar. Sen är det klart att du inte går i samma utstyrsel varje dag. Ibland byter du från byxor till kjol eller klänning osv. Man får tänka lite utefter den egna situationen, har du arbetskläder eller jobbar du i dina privata? Festkläder kanske inte räknas med i antalen vardagskläder. Men hur ofta går du på fest?
Hur ska du rensa?
Enligt undersökningar använder vi ibland inte ens hälften av de kläder vi har, de vi inte använder hänger ofta kvar för att de kanske inte stämmer in på något av önskade kriterier man har. Så är det då inte bättre att gå igenom sin garderob, och rensa ut sådant som är trasigt, inte passar och har fel färg osv?
Hela plagg kanske du ger bort eller säljer och tjänar en slant. Det viktiga är att du enkelt ska kunna se vad du har för kläder att välja mellan. Skulle du ångra något som du gör dig av med går det väldigt enkelt idag att få tag på nya, så det är inte hela världen.
Det finns väldigt många olika sätt att göra det på. Den strategi jag ofta använder är att jag samlar ALLA kläder jag har på tillexempel sängen, sorterat efter plagg, och så går jag igenom hög för hög. Finns det flera storlekar, sorteras det efter det också. Sist går jag igenom färgerna. Har jag 9 st svarta linnen, behöver jag verkligen alla? Är det något som jag alltid väljer bort av dem när jag väljer kläder, då ska det plagget bort.
Känns det överväldigande? Eller blev du inspirerad? Ta det lugnt, allt behöver inte göras på en gång men ibland kan det vara enklare att ha en annan person med dig som hjälper dig med svåra beslut och pushar dig när du fastnar.
Har du också gett dig attans på att i år är det året som du ska ta tag i dig själv? Jag såg en meme om att år 2024 börjar på en måndag - så det skulle göra det optimalt för alla som säger ”jag börjar på måndag”. Ska vi ta tag i våra löften och inte komma på fler undanflykter nu?
Ett av mina löften är att starta upp mitt företag ordentligt. Det är skrämmande men jag blir så himla taggad av att få komma ut och hjälpa er att få ordning och hitta lugnet i era hem! Det du tycker är asjobbigt och jättetråkigt och kanske rent av ångestladdat, det tycker jag är kul. Och det är så skönt att man faktiskt kan jobba med att hjälpa andra må bättre utan att behöva en psykologutbildning!
Mitt första löfte är att i alla fall få en kund i januari.
Mitt andra löfte gäller ju så som säkert många andras: min egen hälsa. Eftersom vi har friskvårdsbidrag på mitt nuvarande jobb så har jag köpt ett klippkort på massagestudion i närheten av där jag bor. Och jag har satt som mål att jag ska ta mig tid att gå på en massage i månaden tills de är slut. Så varje gång jag varit så bokar jag nästa pass direkt, för att det verkligen ska bli av.
För att röra på mig så rider jag en gång i veckan, och har stalltjänst en kväll i veckan. Men jag behöver mer än det och hundpromenader! Så gymmet då? Har inte de flesta det som löfte någon gång i sitt liv?
Jag tar inspriation av min man och äldsta dotter när jag ser ju hur lätt det är för dem som spelar innebandy att göra i ordning sig för sina träningar, de har ju innebandybagen packad och klar med utrustningen. Det enda som inte är i den hela tiden är väl de kläderna som de använde föregående träning.
För att underlätta för mig själv att komma iväg till gymmet så har jag nu bestämt mig för att jag ska göra iordning en träningsväska som ska vara i hallen, och så ska jag börja använda omklädningsrummet på gymmet istället för att byta om hemma så att jag kan göra det innan eller efter jobbet.
Då finns det inga ursäkter längre, gymkortet finns ju redan och jag inbillar mig att min träningsväska kommer att underlätta för mig att komma iväg på träningar.
Vart börjar man? Och hur kommer man till avslut? Jag kan ge dg tips och inspiration för dina olika projekt du vill göra.
Första konsultationen är alltid gratis.